Contact WhatsApp

Frumoasa Românie

România este țara care îți pune la dispoziție o mulțime de atracții turistice. Destinații în care vei vedea cascade spectaculoase, palate de poveste, saline impresionante, crame manastiri de legenda și peisaje ce te vor lăsa fără suflare.

Exploram Impreuna  agentie de turism organizatoare înfiinţată chiar în acest an, ce are ca obiectiv organizarea diverselor evenimente, în special în sfera turismului, prin excursii de grup, punând accent pe ideea de comunitate, în care participanţilor la excursii li se oferă posibilitatea de a interacţiona şi a păstra legătura chiar şi după terminarea evenimentului.

Pentru escapade de week-end echipa Exploram Impreuna!, va propune o serie de excursii organizate pe minunatele plaiuri mioritice, te aşteaptăm sa le descoperim impreuna .

Excursii Montane- România este străbătută de Munții Carpați, în care se găsesc foarte multe trasee turistice montane. Acestea pot fi străbătute în diferite perioade ale anului în funcție de accesibilitate și periculozitatea acestora.

Turismul viticol este o experienta, nu se pot compara cramele deoarece unele impresionează prin arhitectura, altele prin vinuri, dar și prin oamenii care spun povestea cramei și care susțin degustarea.

Excursii Turistice Tara noastra este considerata o tara cu potential turistic spectaculos destinații în care vei vedea cascade spectaculoase, palate de poveste, saline impresionante și peisaje de poveste .

Exploram Impreuna ,,este sentimentul de dor, de mulțumire și de bucurie atunci când te întorci acasă fericit. Acea emoție care te cuprinde când realizezi că la întoarcere ești mai bogat descoperind oameni și locuri noi, realizând totodată că planeta pe care trăim este minunată și merită descoperită puțin câte puțin”.

.Alege ce ţi se potriveste!  Oriunde mergi, simte-te ca acasă!

“Explorăm Împreună!” – mai mult decât o agenţie. Un stil de viaţă.
f




Degustarea vinului şi tainele ascunse ale acestuia

Atunci când deguşti un vin, este simplu: îţi place sau nu îţi place ce bei? Însă pentru specialiştii care au adus la rangul de artă degustarea vinului, există o metodă anume prin care poţi să descoperi secretele chiar înainte de a-l gusta. În articolul prezent vom descoperi tainele acestei tactici pe care, dacă dorim, o putem practica apoi chiar şi la noi acasă.

PRIVIŢI, MIROSIŢI, GUSTAŢI

    Primul pas în desluşirea unui vin se întâmplă cu mult înainte de degustarea acestuia. Mai întâi de toate, priviţi culoarea acestuia; pentru a nu o denatura, încercaţi să puneţi paharul astfel încât fundalul să fie alb şi observaţi toate nuanţele. Culoarea vinului vă va spune multe despre ce urmează să beţi. Trebuie să ştiţi încă de la început că frumosul colorit al vinului este dat de membrana strugurilor. Cu cât aceştia au stat mai mult la fermentat, cu atât contacul dintre lichidul propriu-zis şi membrana fructului va fi mai lung, iar culoarea va ieşi mai intensă. Aceasta membrană subţire poate da şi un gust aparte băuturii pentru că, în funcţie de soiul viţei de vie, ea poate avea gust de căpşunica, de frag, poate fi mai dulce sau uşor înţepătoare.

    Pentru vinurile albe, la început este indicat să observăm nuanţă de galben. Dacă este deschisă, luminoasă, iar băutura aproape incoloră, putem vorbi despre un vin care a avut parte de un contact minimal cu membrana strugurelui alb, iar băutura are gust fresh, răcoritor, în cazul în care galbenul este întunecat, de culoarea paielor, atunci putem afirma că vinul este, probabil, îmbătrânit într-un butoi de stejar.

     În cazul vinului roşu urmăm pasi asemănători; dacă nuanţa este una roze, gustul băuturii va fi unul ne înţepător, plăcut, în timp ce, dacă observăm o culoare închisă, un roşu aprins, întunecat, e de la sine înţeles că vinul va avea un gust tare, pe care îl asemănăm cu proteinele din carne – din acest motiv vinul roşu se consuma la fripturi. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât a stat băutura într-un butoi de stejar, iar vinul a prins un gust uşor amărui, tăios. Pentru a observa mai bine vinurile, indiferent de culoarea acestora, încercaţi să rotiţi băutură în pahar, pentru a putea vedea întreaga paletă de nuanţe; pahar trebuie neapărat să fie unul destinat acestei băuturi, plin, cu picior lung.

Atunci când mirosim un vin trebuie să ne adâncim fata în mireasma acestuia, chiar dacă ar putea părea ciudat. Închideţi ochii şi inspiraţi. Dacă simţiţi miros de banane, de ananas sau pur şi simplu vinul va dus cu gândul la o zi caldă de vară, este foarte posibil să mirosiţi un vin alb. Nu uitaţi că nu există mirosuri greşite şi fiecare element olfactiv v-ar putea trimite cu gândul la podgoriile din care provine elixirul. În cazul unui vin roşu, mireasma seamănă cu parfumul fructelor roşii, al cireşelor, al murelor. Oricare ar fi mirosul la care face trimitere vinul trebuie să ştiţi că oamenii reuşesc să-şi aducă aminte doar mirosurile pe care le-au mai simţiţi; există posibilitatea că douăzeci de oameni să creadă despre mirosul unui vin douăzeci de lucruri diferite.

     Acum mă am privit şi am mirosit vinul, este timpul să-l degustăm şi să-i admirăm savoarea. Prima înghiţitură este mai degrabă o sorbitură; da, aţi auzit bine – exact ca atunci când eraţi mici şi vă prosteaţi. Odată ce vinul a atins papilele gustative, poposiţi şi lăsaţi-l pentru câteva secunde să vă inunde gura. Puteţi să vă comportaţi ca atunci când folosiţi apa de gură, dar nu este necesar. Dacă în timp ce vinul va gâdilă simţurile reuşiţi să simţiţi aceleaşi arome pe care le-aţi identificat atunci când l-aţi mirosit, înseamnă că băutura este una veritabilă. Degustarea vinului este una completă!

DE UNDE VIN AROMELE VINURILOR ?

     Este posibil să va fi întrebat, dacă aţi ajuns până aici sau dacă pur şi simplu sunteţi un băutor ocazional de vin, de ce această băutură are atât de multe arome? De ce miroase a altceva decât a struguri? Ei bine, cu cât experimentaţi mai mult această călătorie a vinului, cu atât mai des veţi simţi miresme de vanilie, de anumite condimente, de fructe tropicale sau de briza a oceanului. Ştim că un fabricant de vin nu adăugă aceşti potenţiatori de aromă şi cu toate acestea… cum ajunge vinul să aibă o astfel de tonalitate?

Strugurii sunt într-adevăr fructe impresionant de delicate. Fiecare decizie pe care un producător de vin o ia pe întreg parcursul procesului, de la locul din care au crescut strugurii şi până la momentul în care au fost „storşi”, are un impact major asupra rezultatului final. O vorbă a vinificatorilor este aceea că un vin bun începe încă din vie. Îngrijirea corespunzătoare a acesteia nu denotă altceva decât un vin bun, calitativ. Atunci când strugurii sunt în vie, au parte de primul lor contact cu multitudinea de elemente care va marca vinul şi caracteristicile lui. Spre exemplu, foarte multe insecte sunt importante pentru struguri, însă nici unele nu sunt atât de importante precum albinele. În timp ce strugurii cresc, înconjuraţi de atât de multe plante şi flori, albinele zboară şi în jurul acestora „polenizându-i”, sau, mai corect spus, aducându-i pe aceştia în contact cu polenul lor a cărui mireasmă este absorbită de strugurii copţi; aşa ajuns strugurii să capete gusturi şi savori diferite. Şi alte elemente pot influenţa gustul final al acestora; de pildă, în unele regiuni strugurii cresc pe stânci care înconjoară marea – de aici mirosul uşor sărat pe care strugurii îl capătă atunci când valurile mării lovesc ţărmul stâncos şi împrăştie în aer sarea; aerul salinizat este absorbit de fructele lui Bachus, multe dintre ele ajungând să dea impresia degustătorilor că se afla în fata mării, şi nu în faţa unui pahar cu vin. După ce strugurii sunt culeşi, aceştia ajung în pivniţele în care vinificatorii decid cum vor fi zdrobiţi, cât timp vor fi ţinuţi în butoaie şi în ce fel de butoaie, dar şi cât de mult va fi lăsat vinul la fermentat. Ţinând cont de toţi aceşti factori, ne putem da seama de cât de multă influenţă are mediul asupra băuturii finale, dar şi de cât de multe chimicale sunt introduse în aceasta. Dacă atunci când degustaţi un vin nu simţiţi nicio aroma cunoscută, naturală, vă puteţi gândi imediat la cât de precară este calitatea vinului pe care îl aveţi în faţă.

   Dacă deguşti împreună cu prietenii, spuneţi cu sinceritate ce simţiţi atunci când o faceţi, nu vă luaţi după ceilalţi pentru că este posibil să percepeţi gusturile diferit şi să nu aveţi deloc o părere comună despre vinul respectiv sau despre vinuri în general. Odată ce aţi bifat toţi aceşti pasi este timpul să vă recompensaţi; vinul este de băut! – Dar în mod responsabil, desigur!

            Sursă: CramaVinuri.ro

              Foto : Google